Żywienie
ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA
-
Trzeba dbać o urozmaicenie pożywienia; pokarm musi zawierać wszystkie niezbędne składniki potrzebne do wzrostu, rozwoju i regeneracji organizmu
-
Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne
-
Każdy posiłek powinien zawierać białko zwierzęce, oraz warzywa lub owoce
-
Codziennie należy spożywać mleko i przetwory mleczne · Mięso należy spożywać 2 - 3 razy w tygodniu w umiarkowanych ilościach
-
Powinniśmy spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu ryby - najlepiej morskie
-
Ograniczajmy tłuszcze
-
Spożywajmy pieczywo mieszane i to z umiarem
-
Ograniczajmy spożycie cukru i słodyczy · Nie stosujmy zbyt dużej ilości soli do potraw
-
Starajmy się spożywać produkty świeże, nieprzetworzone
-
Warzywa i owoce możemy spożywać bez ograniczenia
-
Spożywajmy co najmniej 3 posiłki dziennie
-
Jedzmy regularnie o tych samych porach
-
Jeść należy zawsze w spokoju i powoli
-
Pierwsze śniadanie o wczesnej porze powinno być lekkostrawne
-
Lekkostrawną kolację jedzmy najpóźniej dwie godziny przed snem
-
Po posiłku od stołu wstawajmy z uczuciem lekkiego niedosytu (nie będziemy mieli problemów z nadwagą)
Jeśli nasz organizm otrzymuje każdego dnia niezbędne składniki odżywcze mamy więcej siły, nie odczuwamy ciągłego zmęczenia, łatwiej jest nam pokonywać stres i kłopoty dnia codziennego, jest w nas więcej optymizmu.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego.
WARZYWA
Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości.
OWOCE
Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie. Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Poprawiony ( Czwartek, 04 Październik 2012 15:49 )